Sense categoria

Gestionant biblioteques amb TinyCat

#TinyCat [1] és una d’aquelles eines professionals que encara no saps ben bé per què no ha tingut èxit i anomenada a casa nostra, i si que ha tingut i té certa volada en l’àmbit anglosaxó. Perquè realment penso que TinyCat és un excel·lent i complet sistema de gestió per a biblioteques petites, de qualsevol tipologia. Però ben bé què és TinyCat?

TinyCat està vinculat a un compte de LibraryThing; [2] és a dir, que per a poder-lo usar abans cal estar donat d’alta a LibraryThing. Crec que no cal extendre’m massa en què és i com funciona LibraryThing. En un breu resum podriem dir que es tracta d’una plataforma web (i una app) que permet catalogar llibres de forma professional, i que a més permet carregar informació bibliogràfica de multitud de catàlegs en línia (es poden afegir fonts com el CCUC, la Biblioteca de Catalunya, la Library of Congress, entre molts altres), i poder-los incorporar automàticament al nostre propi catàleg. Si voleu tafanejar pels meus llibres, aquest és el meu usuari. [3] No cal dir que LibraryThing és obert tant a particulars com a #biblioteques i altres serveis d’informació, i a més és gratuït.

TinyCat, un pas més

No obstant, la presentació final del catàleg de llibres que ofereix LibraryThing és la que és, i realment no gaire o gens usable; així que TinyCat es podria concebre com una passa més, i de fet es presenta con un OPAC per a petites biblioteques. I un OPAC amb totes les funcionalitats necessàries per a qualsevol biblioteques, i també per a biblioteques personals i de famílies. En aquest últim cas, TinyCat és gratuït: per exemple, aquest és l’OPAC de la nostra biblioteca familiar. [4] Per a la resta de casos, hi ha una taula de preus [5] bastant econòmics: per exemple, per a biblioteques sense personal contractat, i que tinguin més de 20.000 volums, el preu és de 15$ al mes (180$ a l’any). Mentre que per a biblioteques amb més de 20.000 volums i que tinguin personal contractat el preu puja fins als 35$ al mes (420$ a l’any). Preus realment ridículs si pensem en els desenvolupaments i les implementacions necessàries que cal fer per a la instal·lació i el funcionament d’altres sistemes de gestió de #biblioteques, fins i tot en l`ambit del programari lliure i de codi obert.

I què ofereix TinyCat?

Doncs com dèiem més amunt, TinyCat ofereix un complet sistema de gestió de biblioteques en tota regla. Entre d’altres opcions, permet:

  1. Personalitzar la interfície de l’OPAC, afegir logos, incloure una presentació dinàmica de les últimes novetats, personalitzar la informació que apareix a les diferents pàgines (inici, pàgina de cerca, resultats de la cerca, la d’un document concret, etc.), afegir la informació de contacte de la biblioteca, entre d’altres.
  2. Fer préstecs i devolucions, i entre d’altres possibilitats, establir dates de retorn personalitzades, i ampliar de forma massiva dates de devolució, entre d’altres possibilitats.
  3. Carregar usuaris de la #biblioteca i saber en tot moment l’estat dels préstecs de cada un d’ells (actuals, caducats, etc.).
  4. Informes sobre préstecs i usuaris.
  5. I pel que fa a la cerca al catàleg, es pot fer una cerca simple, però també permet fer una cerca avançada que inclou l’ús d’operadors booleans AND i OR, en fins a 11 camps diferents, i filtres per collections (podriem traduir-lo per fons), idiomes i tipus de documents. Permet també la visualització dels registres en format #MARC

Conclusions

Com hem vist, la suma de LibraryThing més TinyCat ofereix un resultat potent i molt complet, amb el qual podem gaudir d’un SGIB en tota regla. Penso que el segment on podria tenir més recorregut és el de les biblioteques personals i familiars, així com el de les biblioteques d’institucions privades que no s’hagin incorporat als catàlegs col·lectius ja existents. I fins i tot m’atreveixo a imaginar que podria arribar a servir per a les biblioteques escolars #bibliotequesescolars, el que ja tinc dubtes és si com a catàlegs individuals o com a un extens catàleg col·lectiu de totes les biblioteques escolars i d’instituts de #Catalunya. Els companys experts en aquest àmbit ho podrien concretar i debatre amb més profunditat de la que ho puc fer jo. Per exemple, Carlos Ortiz (https://twitter.com/krlortiz) presenta algunes opinions en contràries en aquesta piulada. [6] L’únic punt negatiu podria ser que la interfície només està disponible en anglès; però com s’ha demostrat en altres iniciatives de la web, la traducció al català seria més que possible.

Enllaços

Compra el meu últim llibre de ficció “Tots els noms del tren”

Avatar photo
Hi, I’m Daniel Gil

Bibliotecari-documentalista. Pare de dues xiquetes meravelloses i que m'estimo amb bogeria. Fent feina de bibliotecari a la #BiblioEpiscopal. Vivint entre #Tortosa i #Barcelona. Els trens de la #R16 són el meu tercer espai. Curriculum | Llibres publicats | Tots els noms del tren

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *