Sense categoria

Sobre l’ús del tinglado de l’estació de Tortosa

Des de finals de l’any passat 2019 que hi ha #Tortosa un cert debat sobre l’ús del magatzem que hi ha just al costat de l’estació de ferrocarril. Personalment, m’agrada més l’expressió molt tarragonina de “tinglado”. Fent una simple cerca a #Google es poden trobar referències. Sembla que el Tinglado, ni que sigui momentàniament, es salvarà [1], i fins i tot hi ha en marxa una campanya ciutadana a Change.org per a demanar el seu indult [2]. Les intencions inicials de l’ajuntament eren el seu enderrocament i l’habilitació d’un aparcament gratuït en superfície a l’espera de poder executar la urbanització de la zona. Personalment, celebro que com a mínim de moment no s’enderroqui aquest element patrimonial arquitectònic; crec que caldria restaurar-lo i que caldria dotar-lo de nous usos per a la ciutat i per a les Terres de l’Ebre. Però quins? Doncs faig la meua humil proposta en forma de dues propostes absolutament complementàries, i que podrien conviure sense massa complicacions (encara que a primera vista no ho semblin), ja que hi hauria suficient espai. Fem ciència ficció? Prefereixo entendre que escric com m’agradaria que fos la meua ciutat… Imaginar el futur, res més.

Una nova biblioteca per a Tortosa

Bé, si. Escombro cap a casa. Sóc bibliotecari. Aposto i sempre apostaré per les biblioteques, i aposto i sempre apostaré també per la seua utilitat i necessitat per a teixir societats més cultes, més crítiques i més cohesionades. Però és a a més a més, el Mapa de Lectura Pública de Catalunya, en la seva actualització de 2014, la més actual, diu explícitament que a Tortosa cal una nova biblioteca local de proximitat.[3] A la pàgina 74 d’aquest document indica que aquesta nova biblioteca hauria de tenir un fons de 17.367 volums i una superfície i una dimensió que caldria concretar segons el Pla Municipal de Biblioteques. Per la ubicació cèntrica del Tinglado, just al costat de l’estació i a ple centre de Tortosa, crec que seria una localització fantàstica per a una nova biblioteca. A més, permetria oxigenar i esponjar la Biblioteca Marcel·lí Domingo, situada en ple centre històric, encaixonada i encorsetada, i sense possibilitats de créixer en cap direcció precisament per ser on és. A més, aquesta futura biblioteca permetria donar serveis als barris del Temple, Sant Llàtzer i els Ravals (i en general tota la zona sud), que són els que estan més allunyats del centre històric.

Un petit centre comercial i lúdic cobert

Doncs si. A nivell de dinamització econòmica penso que és un altre dels principals dèficits que té la ciutat. La creació d’un nou centre comercial i lúdic cobert suposaria un impuls a l’economia local i de les Terres, i a més donaria alternatives lúdiques i d’oci a la societat tortosina i ebrenca, i dinamitzaria i donaria vitalitat una ciutat que a voltes està, per dir-ho suaument, força apagada. Evidentment, caldria ajustar molt bé aquest centre comercial i lúdic, dotant-lo de comerç i economia de proximitat, tot i que malgrat tot caldria deixar la porta oberta a la poder-lo desenvolupar seguint models diguem-ne clàssics. Aquest, però, ja seria un altre debat; debat que, arribat el moment, caldria no eternitzar. Dissenyar i concebre un nou espai lúdico-comercial, amb botigues, restaurants, serveis i un supermercat de primera línia, penso que suposaria posar a Tortosa, ara si, de veritat, com a un pol d’atracció intercomarcal, i retindria molta gent que ara viatja fins a #Tarragona o #Castelló a fer compres i a passar el dia. I com amb la #biblioteca, l’excel·lent ubicació d’aquest futur centre comercial i lúdic, al costat de les estacions de tren i autobusos, seria un punt a favor molt important, i en facilitaria el seu accés.

L’aparcament també faria falta, és clar

I el pàrquing? Doncs és ben cert que un dels dèficits més importants que té Tortosa és el de l’aparcament gratuït. I és ben cert que un pàrquing gratuït al costat de l’estació potenciaria la intermodalitat i ben treballat podria suposar un impuls al transport públic. Tot això és ben cert. No dic pas que un aparcament no faci falta, perquè fa falta. Però també és ben cert que es poden trobar alternatives. La primera, fer un aparcament subterrani just a sota del Tinglado. La segona, fer un altre aparcament subterrani a la plaça de les Corts Catalanes, tal i com ja es va fer a la plaça que hi ha just davant del CAP El Temple, amb l’avantatge afegit que a tocar hi ha l’estació d’autobusos. La tercera, fer els dos aparcaments subterranis. No cal dir que aposto per aquesta última. I per tal d’afavorir la intermodalitat de transports, caldria trobar mecanismes per a poder obtenir millors preus i reduccions considerables per als qui aparquin el cotxe en un d’aquests futurs aparcaments i usin el tren o el bus. O l’ajuntament es podria reservar un percentatge determinat de places d’aquests aparcaments i fer-les públiques i gratuïtes. Malgrat la mida menuda que té Tortosa, crec que cal continuar dotant-la d’aparcaments. I és que precisament Tortosa no dóna servei únicament als tortosins i tortosines, i per tant cal pensar en unes Terres de l’Ebre-ciutat com a un pols d’atracció a nivell territorial; pensar en una àrea metropolitana Tortosa-Amposta és ja una qüestió de pura supervivència.[4] I amb respecte i complementarietat, podem conservar el nostre patrimoni arquitectònic, i al mateix temps oferir serveis i donar respostes a les necessitats actuals de la ciutadania.

Referències

[1] Moreno, Gustau. “El ple de Tortosa aprova la moció de Movem per salvar els magatzems de l’estació”. En: Marfanta.com (03/12/2019) (https://www.marfanta.com/2019/12/03/el-ple-de-tortosa-aprova-la-mocio-de-movem-per-salvar-els-magatzems-de-lestacio/) [Consulta: 28 de juny de 2020]

[2] Moreno, Gustau. “Campanya ciutadana per salvar els antics magatzems de l’estació de Tortosa”. En: Canal 21 (25/11/2019) (https://www.canal21ebre.com/2019/11/25/campanya-ciutadana-per-salvar-els-antics-magatzems-de-lestacio-de-tortosa/) [Consulta: 28 de juny de 2020]

[3] Mapa de lectura pública de Catalunya (2014) (https://biblioteques.gencat.cat/web/.content/tematic/el-servei-de-biblioteques/linies-dactivitat/planificacio-bib/mapa-lectura-publica/documents/MLPC_2014.pdf) [Consulta: 28 de juny de 2020]

[4] Gil Solés, Daniel. “Tortosa-Amposta, àrea metropolitana”. En: Marfanta.com (06/10/2019) (https://www.marfanta.com/2019/10/06/tortosa-amposta-area-metropolitana-per-daniel-gil/) [Consulta: 28 de juny de 2020]

Article també publicat a La Marfanta el dia 5 de juliol de 2020

Compra el meu últim llibre de ficció “Tots els noms del tren”

Avatar photo

Bibliotecari-documentalista. Pare de dues xiquetes meravelloses i que m'estimo amb bogeria. Fent feina de bibliotecari a la #BiblioEpiscopal. Vivint entre #Tortosa i #Barcelona. Els trens de la #R16 són el meu tercer espai. Curriculum | Llibres publicats | Tots els noms del tren

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *