Sense categoria

La seguretat a internet sempre comença pels Mossos…

… i evidentment, mai començarà per nosaltres mateixos. I és que m’assabento que a una escola de famílies que impulsa una escola de les Terres de l’Ebre —no diré quina— han programat una xerrada de seguretat a internet, i no han trobat qui millor que fer-la que els Mossos, com si no existís cap persona més a l’Ebre que n’entengui mínimament. Ep! No dubto en cap moment que els Mossos no n’entenguin de seguretat informàtica, i estic convençut que en saben un cabàs d’aquests temes, segurament molt més que jo… però hi ha coses que em grinyolen. Que una xerrada sobre seguretat te la faci la policia, per molt experta que sigui, personalment em transmet el missatge (i sense haver escoltat ni un segon de la xerrada) de què la seguretat és sempre qüestió de la policia, i que en qualsevol cas, si l’espifio, sempre hi seran. I que en qualsevol cas, el missatge que percebo és que per a protegir-nos sempre hi ha els Mossos, i no cal que la seguretat comenci per nosaltres mateixos, ni que adoptem cap actitud proactiva ni crítica. Em pregunto per exemple si a la xerrada se’l explicarà a les famílies que les seves dades, les seves fotografies i vídeos, els seus moviments geolocalitzats o les seves dades de navegació són el preu que paguen a les grans companyies del per tenir uns serveis suposadament gratuïts. O em pregunto també si als pares i mares se’ls explicarà que donar alegrement el teu número de telèfon a tot i a tothom per a usar serveis de missatgeria instantània potser no sigui una bona idea… O em pregunto també si els explicaran que hi ha eines alternatives lliures, descentralitzades i més ètiques, com el #Fedivers, però que és clar, usar-les suposa un aprenentatge, i que si estan disposats a fer-lo per tal de recuperar el control de la seva informació, de la seva comunicació, i al capdavall de la seva vida. I em qüestiono també si els preguntaran respecte a si tot això és important per a les famílies, per als papes i mames i també per a la seva mainada; que al final penso que és la pregunta clau, el nucli de tot plegat. Perquè si al final resulta que tot això no els importa, i que els és ben igual cedir totes aquestes dades a aquestes grans companyies, llavors no té cap sentit continuar fent xerrades sobre seguretat a internet. Perquè penso fermament que la seguretat a internet comença per un mateix, i per començar a estimar-nos una mica més.
Avatar photo

Bibliotecari-documentalista. Pare de dues xiquetes meravelloses i que m'estimo amb bogeria. Fent feina de bibliotecari a la #BiblioEpiscopal. Vivint entre #Tortosa i #Barcelona. Els trens de la #R16 són el meu tercer espai. Curriculum | Llibres publicats | Tots els noms del tren

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *