Blog

La Viquipèdia i les processos d’esborrament

Crec fermament en la importància i la necessitat de disposar d’una eina com la Viquipèdia, un ecosistema digital en el qual les grans corporacions tecnològiques no hi són presents –ni hi seran– i que avui en dia és un vestigi, un supervivent magnífic d’aquella internet primigènia i original fet de persones i per a les persones. La Viquipèdia és arqueologia digital i és també una estructura cultural i ciutadana de primer nivell. Sense ella, la identitat catalana seria força més dèbil, n’estic convençut. Com a projecte horitzontal i transversal que és, penso que una de les grans virtuts que ha aconseguit la Viquipèdia és aconseguir un corpus de polítiques i normes que en regeixin el seu funcionament, i que aquestes hagin estat consensuades i acceptades per la comunitat, com a mínim de forma tàcita i general. És un èxit, sens dubte, i encara més si tenim un compte que per definició en tota comunitat sempre hi ha diferències d’opinions, de criteris i de maneres de fer, i que en cap cas hi ha un govern de la Viquipèdia que pugui prendre decisions unilateralment. D’altra banda, entre aquestes polítiques i normes hi ha el que s’anomenen Els cinc pilars bàsics que en defineixen els seu caràcter i la seva filosofia. I entre aquests cinc, penso, el principal és el darrer, que diu que la “La Viquipèdia no té normes inamovibles…“, fet que ens porta a ignorar-les. De fet, i cito textualment: “Aquests principis, comuns a totes les versions Viquipèdia, són a priori immutables i innegociables. Són la base de la resta de polítiques de la Viquipèdia i prevalen sobre les normes i directrius que puguin adoptar els col·laboradors per consens.“. Vaja, que a priori podria semblar una paradoxa que la Viquipèdia s’hagi dotat d’un corpus normatiu, però que al final del carrer simplement t’animi a ignorar-ho tot i a que senzillament editis articles. Però en el fons no ho és pas, una paradoxa. De fet, l’evolució humana i de les societats s’ha basat sempre en el trencament i el qüestionament de les normes imposades –o fins i tot pactades– amb anterioritat; és tan sols un assumpte d’evolució i de la més pura antropologia social i cultural, i qui no entengui això potser caldria que es replantegés certes coses. És a dir, que ignorar les normes passa per davant del compliment de les mateixes. Vaja, com passa a la vida real, oi? Què seria de natros sense totes aquelles generacions que han qüestionat l’statu quo vigent i han tractat de modificar-lo en benefici de la societat i del poble? Doncs que molt possiblement la mateixa Viquipèdia ni existiria.

Per tant, ignorar les normes passa per davant del compliment mateix de les mateixes, i s’anima explícitament a llançar-se a la piscina i començar a editar. És directament una aposta, una invitació a sumar, a aportar i a que la participació i el concurs de tothom, sense excepció, és sempre benvingut i necessari. Editar és sempre sumar. I aquest és el principi bàsic que hauria de guiar totes les nostres accions a la Viquipèdia. No obstant això, aquesta apologia de l’edició penso que xoca frontalment amb la política d’esborrament de pàgines. Una política que hi és, i que a més considero que és necessària, però que cal aplicar amb mesura i proporcionalitat (aspectes que molts cops no es compleixen, i aquests processos acaben derivant en discussions numantines) perquè molts cops poden acabar degenerant en processos de dolor. Perquè en aquests processos d’esborrament, simplement pel mateix fet d’iniciar-se i de plantejar-se, sempre hi prevaldrà la resta, sempre agafarà més pes i més volada l’eliminació i el qüestionament i el dubte sobre la feina i el treball portat a terme per una persona. En la política sobre aquests processos sempre es fa referència a que en cap cas es tracta d’un assumpte personal… però penso que es tracta d’una fal·làcia en si mateixa. És clar que la cosa va d’assumptes personals! Evidentment, no va d’una persona en concret, però al final del carrer l’assumpte va sobre persones. Per què si tots convenim que la Viquipèdia va sobre persones, llavors qualsevol política o acció afectarà a les persones. Persones que, recordem-ho, són voluntàries i que han decidit invertir lliurement part del seu temps d’oci en crear coneixement en català, de passar hores davant una pantalla i fent recerca cercant un benefici comú, quan podrien passar més temps amb les seves parelles, amb les seues filles o marxar fora de casa i gaudir de l’aire lliure i el carrer i el sol… Però han decidit aportar i sumar a la Viquipèdia perquè creuen en el projecte i comparteixen els seus valors i la seva filosofia. Cal que aquestes persones es topin amb processos d’esborrament que sovint són dolorosos, per l’aplicació estricta de la norma, i encara més quan hem vist que hi ha normes que prevalen sobre tot plegat???

Perquè si prioritzem per sistema aquests processos d’esborrament, o qüestionem sempre i permanentment totes i cada una de les accions que fan els editors, el missatge que al final s’acaba emetent és el de topall, és el de barrera, és el de que faci el que faci sempre tindré una espasa damunt meu que em vigila, i llavors el que s’aconseguirà és que desaparegui l’ambient de llibertat. I llavors el que s’aconseguirà és que baixi la retenció d’editors actius i que aporten i que sumen. I llavors el que s’aconseguirà és que editors novells ho deixin estar a la desena edició, com em comentava un company bibliotecari de Madrid respecte la Viquipèdia castellana. Volem això? Volem que només sigui un petit grapat d’editors els qui escriguin a la Viquipèdia i tirin endavant el projecte? O volem per contra créixer i que siguem cada més les persones que aporten el seu coneixement al bé comú?

Avatar photo

Bibliotecari-documentalista. Pare de dues xiquetes meravelloses i que m'estimo amb bogeria. Fent feina de bibliotecari a la #BiblioEpiscopal. Vivint entre #Tortosa i #Barcelona. Els trens de la #R16 són el meu tercer espai. Curriculum | Llibres publicats | Tots els noms del tren

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *