Sense categoria

Casa-biblioteca de fusta individual

L’artista portuguesa Marta Wengorovius i l’arquitecte Francisco Aires Mateus, també portuguès, són els autors d’aquesta casa-biblioteca, de fusta i d’ús individual, i que es va presentar durant la Triennal d’Arquitectura de Lisboa del 2013, i que té el nom de Un, dos i molts. Aquesta cabana, que només pot ser usada per una persona cada vegada, destaca per la seva extrema senzillesa, en un ambient de lectura i concentració absolutament minimalista, en què hi trobem tan sols un prestatge amb 60 llibres, i un banc per a la lectura informal dels llibres. En una de les dues aigües de la coberta hi ha una finestra que permet l’entrada de llum natural.
El fons d’aquesta micro-biblioteca neix a partir de les aportacions de 20 persones, que van triar tres llibres sobre tres temàtiques diferents: un, dos, i molts. Es tracta d’una biblioteca itinerant, que cada any estarà a una ciutat diferent. Els visitants poden reservar l’espai per franjes horàries, o per dies complets.
A la web de l’artista es descriuen amb precisió els objectius i la filosofia d’aquesta intervenció bibliotecària itinerant:
Esta obra é uma biblioteca de 60 livros que se apresenta como uma bússola de reflexão sobre o tema Um Dois e Muitos. Vinte pessoas foram convidadas a escolher três livros: um relativo ao Um, outro relativo ao Dois e um outro relativo ao Muitos.
Há na criação desta biblioteca um desejo de manifesto: de criar uma pequena biblioteca que se apresenta como uma forma (utópica?) de orientação colectiva. Avistamos que o futuro passa por pequenos acontecimentos, vivências, que nos contam mais sobre o caminho a seguir do que as ideologias que conhecemos. Por onde reconstruir a história? Como redesenhar e recriar ligações de afecto com o mundo em que vivemos? A utopia estará hoje nestas propostas de vivências partilháveis? É aí que situo a biblioteca Um Dois e Muitos.
A definição de apenas sessenta livros deve-se precisamente ao desejo de uma escala que permita um trabalho efectivo – possível – de relação entre as pessoas e as leituras propostas. Criando uma «estante para a comunidade» passando do espaço íntimo da biblioteca privada para o espaço público, crio uma tarefa para e com a comunidade, uma partilha do conhecimento e da vida.
Instruções de uso: A cabana de leitura é para ser usada por uma pessoa de cada vez. Os livros podem ser lidos na cabana ou requisitados junto da entidade que acolhe o projecto. A partilha desta biblioteca itinerante cria uma comunidade composta pelas pessoas que escreveram os livros, pelas que os escolheram e as que os lerão por onde esta biblioteca passar.
M’agraden els conceptes de la biblioteca com a una forma d’orientació col·lectiva; i la reducció d’escala bibliotecària a nivells de la persona, fet que permet i treball i una relació més efectiva entre el fons i la persona.
FONTS:
Avatar photo
Hi, I’m Daniel Gil

Bibliotecari-documentalista. Pare de dues xiquetes meravelloses i que m'estimo amb bogeria. Fent feina de bibliotecari a la #BiblioEpiscopal. Vivint entre #Tortosa i #Barcelona. Els trens de la #R16 són el meu tercer espai. Curriculum | Llibres publicats | Tots els noms del tren

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *