Sense categoria

La Biblioteca de Palafolls: suaus ondulacions i un laberint per acollir llibres i emocions

Una mica més al sud de Blanes, on vam començar la primera sèrie d’articles sobre biblioteques, hi ha la localitat de Palafolls, al nord de la comarca del Maresme. És una petita localitat d’uns 9.000 habitants, que acull, però, la que podria ser la millor i més innovadora biblioteca de Catalunya. La Biblioteca Enric Miralles de Palafolls és una obra de l’equip d’arquitectes EMBT, format per Enric Miralles i Benedetta Tagliabue. Les obres van començar el 1997 i la Biblioteca es va inaugurar el 24 de març de 2007. Està ubicada al Parc de les Esplanes, just al costat del pavelló poliesportiu El Palauet, obra d’Isozaki. Té 623 metres quadrats, distribuïts en una única planta, i acull un fons d’uns 20.000 volums.
El seu aspecte exterior trenca motlles i mostra una imatge totalment disruptiva, que defuig la idea preconcebuda que es té d’una biblioteca. L’edifici està mig enfonsat, cosa que fa que la coberta de zinc destaqui sobre tot el conjunt exterior. Una coberta de suaus ondulacions, viva i en moviment, que busca transformar-la en la continuació de les muntanyes de la Serralada de Marina. Un continuïtat visual exterior, una clara voluntat d’integrar paisatge natural amb paisatge humà. A l’interior hi trobem tot un seguit d’habitacions, sales i camins encaixats de manera aleatòria, no lineal, com si d’un laberint es tractés, i on la línia corba ho domina tot, afegint un toc dinàmic i vital a tot l’interior. Unes sales que creen espais habitats rics i complexos, amb matisos, però plens d’energia, plens de sensacions i emocions. Espais onírics, amb un polsim de fantàstic, i que demostren que una biblioteca es pot i s’ha de viure d’una manera diferent.
I és que una biblioteca s’ha de poder pensar d’una manera més viva i més plena, més humana, i la Biblioteca de Palafolls trenca amb tot allò de preestablert en l’arquitectura bibliotecària dissenyada fins ara… Crea un nou camí, una nova perspectiva. Acabem l’article amb una referència a l’article que l’Ignasi Bonet va escriure a la revista BID sobre la biblioteca, i que crec que sintetitza la filosofia de l’edifici: «…el visitant no associa l’espai de la Biblioteca de Palafolls amb el que fins ara categoritzava amb la paraula biblioteca. S’ha explorat un nou camí, s’ha ampliat l’univers del que pot ser una biblioteca. Segurament s’ha ampliat el significat d’aquesta paraula… O potser és que a aquests espais els haurem d’anomenar d’una altra manera.»
Avatar photo
Hi, I’m Daniel Gil

Bibliotecari-documentalista. Pare de dues xiquetes meravelloses i que m'estimo amb bogeria. Fent feina de bibliotecari a la #BiblioEpiscopal. Vivint entre #Tortosa i #Barcelona. Els trens de la #R16 són el meu tercer espai. Curriculum | Llibres publicats | Tots els noms del tren

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *