En els últims anys hem viscut l’eclosió, la maduresa i la consolidació de la denominada web social: una nova forma d’entendre la web, més dinàmica, més participativa, més democràtica, més oberta i millor… més humana i més propera… Una nova web que, malgrat algunes crítiques, ha arribat per a quedar-se; un nova construcció i un nou edifici d’allò que volem que sigui internet. Així podríem, crec, establir algunes similituds amb els edificis de les biblioteques, amb la seva arquitectura. Les construccions bibliotecàries viuen un moment de canvi, un temps de transició, cap a una arquitectura més social i més participativa… potser semblant a l’arquitectura de la web 2.0. Tenim una sensació, o una certesa, de què les construccions que hem vingut fent fins ara ja no serveixen, o que si més no, cal modificar-les, canviar-les, readaptar-les… transformar-les en quelcom de nou, de diferent. Tot és possible… i tot està encara per a fer.

Cal, doncs, que siguem capaços de construir els nous edificis socials del segle XXI; edificis físics, palpables, reals, vius i humans; ciutadans, participatius i democràtics. Les biblioteques parteixen amb avantatge per a esdevenir el referent social de les seves ciutats; i cal aprofitar-ho i posicionar-se. Aquestes seran, i ja són, el referent urbà de les seves ciutats o barris. I és una realitat innegable, però que cal superar i millorar. Perquè… com es dissenyen els edificis socials? Com es trasllada al món analògic la filosofia i la forma de pensar, d’actuar, de relacionar-se i de comprendre el món que hi ha al darrera dels blogs? Com es representa en un edifici el dinamisme i la ubiqüitat de les piulades de Twitter? O com fem visible una nova biblioteca-edifici que sigui capaç de posar en línia vídeos i fotografies, per a compartir-les? Com es materialitza tot el comportament i l’actitud del web 2.0 en un edifici?

És aquest el nostre següent repte. A la web ja s’ha esdevingut fa temps un canvi d’usos i de costums, un canvi social i cultural… I als edificis de les biblioteques… ja hi ha hagut aquest canvi?

Avatar photo
Hi, I’m Daniel Gil

Bibliotecari-documentalista. Pare de dues xiquetes meravelloses i que m'estimo amb bogeria. Fent feina de bibliotecari a la #BiblioEpiscopal. Vivint entre #Tortosa i #Barcelona. Els trens de la #R16 són el meu tercer espai. Curriculum | Llibres publicats | Tots els noms del tren

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *