Sense categoria

Què diu de la biblioteca, senyora alcaldessa?

Amb la voluntat de servei públic que sempre ha caracteritzat aquest modest cronista del salvatge sud català que són les Terres de l’Ebre, en aquest article faré una repassada a quina és la presència de les biblioteques en els programes electorals dels diferents partits polítics que es presenten a les eleccions municipals de Tortosa el proper diumenge 28 de maig. Si, ja sé que la presència o no de les biblioteques importa més aviat poc — o ben mirat, a la majoria de la ciutadania els importa més aviat gens — , però vaja, en cada contesa electoral inverteixo una mica del meu temps lliure en veure el cas que fan a les biblioteques els partits polítics, i si les tenen present no. Els estalvio la feina de repassar i llegir l’alta literatura que enlluerna l’ànima dels programes electorals; els estalvio la feina. Ja els adverteixo, això si, lectores i lectors intel·ligents, que el panorama en general és força desolador, i vist des d’un punt de vista professional, fa força vergonyeta. Comencem:

JUNTS PER TORTOSA

El programa electoral de 2023 de Junts per Tortosa es pot consultar sencer a Issu (qui coi encara usa Issu???). A la pàgina 23, s’hi pot llegir:

A la biblioteca Marcel·lí Domingo, equipament cultural de referència, ampliarem l’horari i els serveis.

És a dir, la típica i tòpia promesa electoral de tenir sempre més, d’ampliar i ampliar allò que ja es té. Res més, escassament una línia i mitja, i per descomptat, sense entrar en què per a portar a terme això faran falta més recursos, i sobretot, més personal al qual se li haurà de pagar un sou. O potser caldria dir que aquesta ampliació d’horaris i de serveis es farà amb voluntariat, que es com ja s’està fent fins ara. Qui sap?

ESQUERRA REPÚBLICANA (DE CATALUNYA?)

A data d’avui [escric aquesta part de l’article el dissabte 20 de maig de 2023 a les 15h de la tarda] el programa electoral encara no està penjat a la web d’ERC Tortosa. En qualsevol cas sí que ens ha arribat puntualment la brossa electoral amb què inunden aquests dies la ciutadania. Així, si llegim el document de compromisos de Xavier Faura, l’alcaldable del republicans, veurem que la cultura només apareix a l’apartat Una Tortosa amb més projecció, però a les biblioteques no se les anomena per a res. Es parla de l’ampliació de l’Auditori Felip Pedrell, d’espais per audicions musicals, de creació artística… però a les biblioteques ni se les espera. Per contra, Irene Fornós, la número 13 de la llista i que opta a la presidència de l’EMD de Bítem, si que en una entrevista al programa Primera Columna de Canal 21 del 12 de maig va esmentar la proposta de crear una #biblioteca a Bítem. Fins ara és l’única referència que he trobat dels in…, inde…, independ… Bé, ja m’entenen… dels autonomistes, collons!!!

MOVEM TORTOSA + PSC

El candidat Jordi Jordan presenta fins a 250 propostes, que es poden consultar en el Programa de la coalició que enguany formen amb el PSC. L’única menció a una #biblioteca es fa en l’apartat 1.5. Per una ciutat més cultural, i més concretament en el punt 12:

Impulsarem la creació de punts de lectura als barris de Ferreries i el Temple i potenciarem la Biblioteca Marcel·lí Domingo.

Evidentment, no especifica ni que sigue mínimament què pensa fer i com ho portaria a terme, ni els recursos econòmics i de personal que implicaria tot plegat. Ni tampoc a quins equipaments de Ferreries i el Temple pensa posar aquests punts de lectura.

CUP

La CUP de Tortosa sembla que és la formació que més a treballat el seu programa electoral pel que fa a les biblioteques. Buscant el programa, la paraula “biblioteca” apareix fins a 9 vegades. En moltes, la biblioteca apareix en temes transversals, com per exemple aprofitar el carnet de biblioteca per a gaudir de descomptes o entrada gratuïta a altres equipaments culturals de la ciutat. Però on es desenvolupa més abastament és a l’apartat 14 del programa, dedicat a la Cultura, i més concretament en el punt 6.

6. Promoure i mantenir que la Biblioteca Municipal siga un equipament dinàmic que esdevinga centre irradiador de cultura i que done respostes a les necessitats del teixit social i comunitari del municipi. La biblioteca municipal és actualment un dels pocs espais de la ciutat que realment fa comunitat, un espai de trobada amb persones diferents (tot i que cal denunciar la manca de recursos que té, amb una plantilla molt inferior a la de la majoria de biblioteques de poblacions semblants). 6.1 Ajudar a mantenir la rica programació estable actual, amb activitats encarades a generar una societat crítica i emancipada (clubs de lectura, presentacions de llibres, tallers d’escriptura, d’oratòria, d’informàtica, etc). I reforçar-la amb més recursos humans i materials. Volem una Tortosa amb més espais comunitaris com la biblioteca. 6.2 Valorar la possibilitat (si hi ha demanda) d’ampliar els horaris en èpoques d’exàmens i d’alta ocupació, estudiant la possibilitat d’habilitar una franja nocturna d’obertura. 6.3 Facilitar l’aprenentatge en l’ús de la informació i dels mitjans informàtics i digitals per accedir-hi. 6.4 Potenciar i participar en les activitats i els programes d’alfabetització per a totes les edats i iniciar estes activitats quan siga necessari.

Com veuen, s’esmenten temes prou importants com l’aprenentatge digital i l’alfabetització informacional, i que altres formacions polítiques no inclouen en els seus programes. És d’agraïr que hagin obert la seua mirada, i que no vegin la biblioteca com un simple magatzem de llibres i que fa préstec.

ELS QUI NI HI SÓN NI SE’LS ESPERA

No he estat capaç de trobar per internet el programa electoral de Ciutadans. Tampoc perdrem gran cosa… Ni evidentment tampoc he trobat el programa de la plataforma d’electors Salvem lo Monument, si és que en algun moment hom esperava que tingués alguna cosa semblant a un programa amb una mica de cara i ulls que anés més enllà que la defensa d’un monument clarament feixista, malgrat el discurs de vendre fum típic de xarlatans sense fonament ni recorregut.

CONCLUSIONS

Entenc que els programes són un document genèric, un document de bases, que posteriorment i en cas de resultar guanyador i formar govern, es desenvoluparia i s’aprofundiria en cada un dels punts. Però malgrat entendre això, trobo a faltar una major concreció i un millor aprofundiment en la matèria. Malgrat estar clarament desactualitzat (la última actualització és del 2014), cap formació parla del Mapa de Lectura Pública de Catalunya com a l’eina necessària per a planificar les biblioteques que necessita la ciutat. Segurament sense saber-ho, Movem+PSC és el que més s’hi aproxima (i fins i tot podriem dir que el supera), quan diu que crearan punts de lectura a Ferreries i al Temple. Al Mapa s’hi diu, ja el 2014, que a la ciutat fa falta una biblioteca (una biblioteca, no un punt de lectura) més de proximitat. Al 2014 ja s’hi preveia. Som al 2023, han passat quasi 10 anys, i aquesta biblioteca que el Mapa preveia no s’ha fet. Si que s’ha desenvolupat, però, una petita xarxa de biblioteques, formada per la Marcel·lí Domingo, i per les biblioteques de Campredó i de Jesús. Falta doncs, com veuen, feina a fer. Queda pendent fer una altra biblioteca al nucli urbà de la ciutat, i donar servei a la resta de pobles i EMD en forma de punts de lectura. Només falta, és clar, que els partits polítics i creguin i hi apostin fermament.

Compra el meu últim llibre de ficció “Tots els noms del tren”

Avatar photo

Bibliotecari-documentalista. Pare de dues xiquetes meravelloses i que m'estimo amb bogeria. Fent feina de bibliotecari a la #BiblioEpiscopal. Vivint entre #Tortosa i #Barcelona. Els trens de la #R16 són el meu tercer espai. Curriculum | Llibres publicats | Tots els noms del tren

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *