Sense categoria

Sobre l’aeroport, el procés de presa de decisions i la democràcia directa

A l’entrada anterior ja esmentava dues idees: la primera, no sóc cap expert en infraestructures aeroportuàries o en infraestructures logístiques (encara que per feina en sé quelcom i en tinc curiositat) així que tindre una opinió informada depèn del que diguin d’altres. La segona, el procés de presa de decisions no és ni democràtic ni porta a prendre la millor decisió per el bé comú.

Sobre la primera problemàtica o assumpte, el meu cas és el del 99,9% de la població, i no solament en el que fa a les infraestructures logístiques, sinó en la majoria dels temes. És impossible tindre una opinió informada sobretot el que es debat, tant per falta de coneixement com per falta de temps per adquirir-los.

Sobre la segona problemàtica, és clar que votar cada quatre anys i esperar que a un parlament es debati seriosament sobre quelcom, és, avui dia, una fantasia. Els parlaments estan en mans dels partits, i els partits són organitzacions que, com totes les organitzacions, només mira per si mateix.

Com, aleshores, crear un procés de presa de decisions que sigui realment democràtic i que fomenti el debat informat?

Una resposta pot ser, en la meva opinió, la democràcia directa amb la possibilitat del vot delegat. Què és això?, bé, la democràcia directa s’explica per si mateixa. Poder decidir directament sobre qualsevol tema. Que vol dir vot delegat? Vol dir que, com és impossible tindre una opinió informada sobre tot, podem decidir que, per segons quin assumpte o assumptes, una persona, o grup de persones, té una opinió més informada que la meva, que aquesta m’agrada, i per tant delego el meu vot en ell/a o en el grup. La delegació podria ser per un assumpte puntual (per exemple l’ampliació de l’aeroport) o per tot un conjunt de temes relacionats (totes les decisions sobre infraestructures logístiques), i aquesta delegació ha de poder ser revocable en qualsevol moment. D’aquesta manera solucionem tots dos problemes, la inoperància dels parlaments per tal d’assolir una decisió democràtica i favorable al bé comú, i la impossibilitat de tindre una opinió informada sobre tot.

Sobre com implementar-ho i les possibles dificultats d’aquest sistema en parlaré, per no fer aquesta entrada massa llarga, aviat.

Nascut al Mediterrani, magufo, histriònic, cregut i pedant oficial a casa i entre coneguts. Pare de la meva filla. He tancat twiter, instagram i totes aquestes plataformes i m'he passat al #fedivers. Ara tinc un usuari a @raulmagdalena@mastodont.cat, també faig premonicions a @cronicaprocesum@mastodont.cat com a *divertimento*. Com m'ha començat a agradar la fotografia també he creat un usuari a https://pix.mastodont.cat/i/web/profile/530822435620570797 i, finalment, la més gran passió és llegir per aprendre, així que també he obert un compte https://inventaire.io/users/raulmagdalena/inventory. Les ressenyes i comentaris de llibres més aviat a https://comelibros.club/user/RaulMagdalena) Això de tindre que crear un usuari a cada instancia d'un servei federat no ho acabo d'entendre, però.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *