fedivers - xarxes socials

Camí social

Jo era un dels usuaris de Twitter que devorava la línia de temps cercant ves a saber què que mai obtenia. Feia temps que pensava en deixar-ho perquè notava que l’addicció no era bona cosa per el meu cervell fins que el 15 de gener del 2015, seguint l’onada de Barbijaputa, vaig fer el salt cap a .
Qvitter? què era Qvitter? vaig trobar que en realitat Qvitter no existia com a xarxa social si no que el programari es deia GNUSocial, al que se li podia posar una interfície que es deia Qvitter, donant-li cert aspecte similar a Twitter. GNUSocial tenia (i té!) diverses instàncies que interactuaven entre elles gràcies al protocol #OStatus. Vaig registrar-me a quitter.se.

Al tercer dia ja vaig pensar que estaria bé tenir instància pròpia. Tocava contractar un servidor dedicat on instal·lar-la. Quin domini volia per a la meva instància de GNUSocial? com que tenia l’intenció de que fos en català ‘quitter.cat’ va ser l’escollit.
El domini quitter.cat el vaig registrar el 18.01.2015 i abans de començar a publicar-hi queets, a tinet.cat ja l’anomenaven. quitter.cat va estar operatiu fins el 31.12.2018. Abans, a principis del 2017, llegia queets que parlaven d’un nou programari anomenat Mastodon i com que estava cansat de tenir problemes de federació amb quitter.cat i no rebre respostes dels desenvolupadors, vaig instal·lar Mastodon sota el domini mastodont.cat. El primer tut va ser el 13.4.2017.

Des de les hores, mastodont.cat ha rebut diverses onades d’usuaris des de Twitter (la majoria d’elles degut a censura o canvis en les normes): febrer del 2018 +850 usuaris, agost 2018 +200, octubre 2018 +400 i la darrera, finals 2019 +700. La majoria hem arribat al #fedivers en una onada. Com a administrador és per mi un honor rebre a tots aquests usuaris, m’agrada molt assegurar el bon funcionament del servidor per a que hi estiguin a gust.

Durant tota aquesta etapa a mastodont.cat he anat provant també altres programaris del . Per “provar” vull dir instal·lar el programari i administrar-lo per veure com funciona, com federa, quants recursos de màquina necessita etc. La llista és llarga i tots tenen coses bones i dolentes: PleromaHubzillaFriendicaOsadaZapPeertubePixelfedPlume i Funkwhale. Tots administrats i tastats. Actualment tinc operatius, a part de mastodont.cat, pix.mastodont.cat (Pixelfed), matriu.cat (GNU Social 2.0.0-dev), plume.mastodont.cat (Plume) i funkwhale.mastodont.cat (Funkwhale).

Pleroma és un projecte molt interessant que evoluciona bé i federa a la perfecció. Té un “front end” molt atractiu. He gaudit molt amb l’evolució i administració de Pleroma, reportant-hi “issues”, però just ahir, 30.9.20, vaig desactivar pleroma.cat, alliberant recursos per a mastodont.cat (no és que mastodont.cat els necessités si no que pleroma.cat gastava, estranyament, massa cicles de CPU). 
Pixelfed també és interessant, és l’Instagram del fedivers. És màgic publicar-hi una foto i que aparegui en les línies de temps dels Mastodon, Pleroma etc.
Peertube és el ‘youtube’ del fedivers. Un projecte ja força madur i estable.
Funkwhale ja ha arribat a la versió 1.0 i federa amb el fedivers!. Compartir música és més fàcil amb Funkwhale.
Hubzilla i Friendica també son molt bons projectes però en la meva experiència administrant-los vaig notar que son lents comparats amb Mastodon o Pleroma.
Osada i Zap son molt residuals, hi ha molt pocs servidors.
Com he dit al principi, el meu inici al fedivers va ser a GNUSocial, per tant m’agrada molt tenir una instància versió 2.0.0-dev on hi estic seguint l’excitant evolució cap a #ActivityPub. Actualment ja federa bé amb Mastodon i amb Pleroma.

El fedivers és actualment la millor xarxa social possible, així ho crec. El concepte és perfecte, qualsevol pot executar un servidor del programari que vulgui i/o registrar-se en qualsevol dels milers de servidors i interactuar amb els usuaris que vulgui de tots els servidors remots que vulgui, amb la llibertat de canviar, també quan vulgui, a un altre servidor si comprova que l’actual no l’hi fa el pes.
Què passarà en el futur? cap on va el fedivers? no en tinc ni idea però el moment actual és molt atractiu perquè gràcies a ActivityPub molts projectes diferents poden federar i interactuar, enriquint-lo de continguts de tot tipus.

Avatar photo

De vegades escric

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *