#TinyCat [1] és una d’aquelles eines professionals que encara no saps ben bé per què no ha tingut èxit i anomenada a casa nostra, i si que ha tingut i té certa volada en l’àmbit anglosaxó. Perquè realment penso que TinyCat és un excel·lent i complet sistema de gestió per a biblioteques petites, de qualsevol tipologia. Però ben bé què és TinyCat?
TinyCat està vinculat a un compte de LibraryThing; [2] és a dir, que per a poder-lo usar abans cal estar donat d’alta a LibraryThing. Crec que no cal extendre’m massa en què és i com funciona LibraryThing. En un breu resum podriem dir que es tracta d’una plataforma web (i una app) que permet catalogar llibres de forma professional, i que a més permet carregar informació bibliogràfica de multitud de catàlegs en línia (es poden afegir fonts com el CCUC, la Biblioteca de Catalunya, la Library of Congress, entre molts altres), i poder-los incorporar automàticament al nostre propi catàleg. Si voleu tafanejar pels meus llibres, aquest és el meu usuari. [3] No cal dir que LibraryThing és obert tant a particulars com a #biblioteques i altres serveis d’informació, i a més és gratuït.
TinyCat, un pas més
No obstant, la presentació final del catàleg de llibres que ofereix LibraryThing és la que és, i realment no gaire o gens usable; així que TinyCat es podria concebre com una passa més, i de fet es presenta con un OPAC per a petites biblioteques. I un OPAC amb totes les funcionalitats necessàries per a qualsevol biblioteques, i també per a biblioteques personals i de famílies. En aquest últim cas, TinyCat és gratuït: per exemple, aquest és l’OPAC de la nostra biblioteca familiar. [4] Per a la resta de casos, hi ha una taula de preus [5] bastant econòmics: per exemple, per a biblioteques sense personal contractat, i que tinguin més de 20.000 volums, el preu és de 15$ al mes (180$ a l’any). Mentre que per a biblioteques amb més de 20.000 volums i que tinguin personal contractat el preu puja fins als 35$ al mes (420$ a l’any). Preus realment ridículs si pensem en els desenvolupaments i les implementacions necessàries que cal fer per a la instal·lació i el funcionament d’altres sistemes de gestió de #biblioteques, fins i tot en l`ambit del programari lliure i de codi obert.
I què ofereix TinyCat?
Doncs com dèiem més amunt, TinyCat ofereix un complet sistema de gestió de biblioteques en tota regla. Entre d’altres opcions, permet:
- Personalitzar la interfície de l’OPAC, afegir logos, incloure una presentació dinàmica de les últimes novetats, personalitzar la informació que apareix a les diferents pàgines (inici, pàgina de cerca, resultats de la cerca, la d’un document concret, etc.), afegir la informació de contacte de la biblioteca, entre d’altres.
- Fer préstecs i devolucions, i entre d’altres possibilitats, establir dates de retorn personalitzades, i ampliar de forma massiva dates de devolució, entre d’altres possibilitats.
- Carregar usuaris de la #biblioteca i saber en tot moment l’estat dels préstecs de cada un d’ells (actuals, caducats, etc.).
- Informes sobre préstecs i usuaris.
- I pel que fa a la cerca al catàleg, es pot fer una cerca simple, però també permet fer una cerca avançada que inclou l’ús d’operadors booleans AND i OR, en fins a 11 camps diferents, i filtres per collections (podriem traduir-lo per fons), idiomes i tipus de documents. Permet també la visualització dels registres en format #MARC
Conclusions
Com hem vist, la suma de LibraryThing més TinyCat ofereix un resultat potent i molt complet, amb el qual podem gaudir d’un SGIB en tota regla. Penso que el segment on podria tenir més recorregut és el de les biblioteques personals i familiars, així com el de les biblioteques d’institucions privades que no s’hagin incorporat als catàlegs col·lectius ja existents. I fins i tot m’atreveixo a imaginar que podria arribar a servir per a les biblioteques escolars #bibliotequesescolars, el que ja tinc dubtes és si com a catàlegs individuals o com a un extens catàleg col·lectiu de totes les biblioteques escolars i d’instituts de #Catalunya. Els companys experts en aquest àmbit ho podrien concretar i debatre amb més profunditat de la que ho puc fer jo. Per exemple, Carlos Ortiz (https://twitter.com/krlortiz) presenta algunes opinions en contràries en aquesta piulada. [6] L’únic punt negatiu podria ser que la interfície només està disponible en anglès; però com s’ha demostrat en altres iniciatives de la web, la traducció al català seria més que possible.
Enllaços
- [1] (https://www.librarycat.org) [Consulta: 23/06/2020]
- [2] (https://www.librarything.com) [Consulta: 23/06/2020]
- [3] (https://www.librarything.com/catalog/danielgilsoles) [Consulta: 23/06/2020]
- [4] (https://www.librarycat.org/lib/danielgilsoles) [Consulta: 23/06/2020]
- [5] (https://www.librarycat.org/#pricing) [Consulta: 23/06/2020]
- [6] (https://twitter.com/krlortiz/status/1275369478478577665) [Consulta: 23/06/2020]
Compra el meu últim llibre de ficció “Tots els noms del tren”