Sense categoria

La Biblioteca Marcel·lí Domingo, peça clau de la regeneració urbanística de Tortosa

Construïda entre 2002 i 2006 per l’arquitecte Ramon Valls, i inaugurada el mes de juliol de 2006, en plena Festa del Renaixement, la Biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa és una peça fonamental en el procés de regeneració urbanística i social del centre històric de la ciutat.
La Biblioteca està ubicada en ple centre històric, entre el carrer de la Mercè (on s’ubica la façana principal) i el carrer del Vall (on trobem la façana posterior), en un solar allargat i estret. Es tracta d’un solar entre mitgeres, entre l’església de la Reparació i un habitatge privat.
Disposa de tres plantes i de quasi 2.000 m2. La planta baixa presenta un aspecte obert, amb les dues façanes (la principal i la posterior) de vidre, tot creant un passatge, un nou carrer: continuïtat visual i també continuïtat transitable que facilita les comunicacions internes i externes. L’atri d’entrada és de triple alçada, un gran espai obert, que canalitza tot el trànsit intern, i que al mateix temps mostra i ensenya les sales internes gràcies a una gran pantalla de vidre. Els pisos superiors presenten façanes cegues, més recloses… però amb obertures estratègiques en què es visualitzen fites monumentals properes: el Castell de la Suda, el campanar de l’església de la Reparació… A la planta baixa s’hi van trobar restes arqueològiques de l’antiga ciutat andalusina, que s’han cobert amb vidre per tal de poder-les ensenyar i integrar dins del programa bibliotecari.
Però el que fa diferent aquesta biblioteca i li dóna un valor afegit és el seu posicionament urbanístic, el seu apoderament de l’entorn més immediat. Com dèiem, la Biblioteca Marcel·lí Domingo està situada al barri antic de Tortosa, un barri que durant molts anys, potser massa anys, va estar degradat, oblidat, marginat i abandonat. Des de fa més de 10 anys, a l’empara de l’anomenada Llei de Barris, es va començar a recuperar amb diferents accions: instal·lació de les delegacions de la Generalitat, carrers per a vianants, enderroc d’illes de cases, creació de noves places… Però potser l’acció més representativa i de més impacte ha estat la construcció de la Biblioteca. Amb els anys, ha suposat la consolidació d’un nou centre d’atracció cultural i la creació de noves dinàmiques d’ús, tant de l’edifici com de l’entorn urbà on s’ubica. La Biblioteca ha atret un flux constant d’usuaris que abans no anava al centre històric per diferents motius. Ha tingut una enorme capacitat de lideratge, d’impuls, d’aquest procés de millora del centre històric tortosí. Ha suposat una injecció d’aire fresc al barri, un símbol on aferrar-se, on visualitzar que una altra ciutat és possible gràcies a la cultura. Si, la cultura és capaç de regenerar ciutats.
Avatar photo

Bibliotecari-documentalista. Pare de dues xiquetes meravelloses i que m'estimo amb bogeria. Fent feina de bibliotecari a la #BiblioEpiscopal. Vivint entre #Tortosa i #Barcelona. Els trens de la #R16 són el meu tercer espai. Curriculum | Llibres publicats | Tots els noms del tren

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *