El passat mes d’abril llegiem a El Pais que, un any més, no es destinarà ni un euro per al projecte de la nova Biblioteca Pública de l’Estat a Barcelona. Ja en van… què? 20, 30, 40 anys de retràs?Més enllà de disputes polítiques eternes que al final ho acaben condicionant tot, el que sembla clar és que la cultura i la biblioteca central d’una ciutat d’1,5 milions i d’una àrea metropolitana de 3 milions, importen ben poca cosa, encara que ho marqui la llei. Sigui quin sigui el color que governi; governi on governi. Tots els estaments, polítics i professionals, han patit una greu desídia, una dolorosa paràlisi que ha acabat enquistada i afectant a la de sempre, a la ciutadania en general. Qui havia de decidir, no ho ha fet, i la no acció també és negligència.
Ara bé, tot i el paràgraf anterior, personalment jo ja no la voldria, la futura biblioteca. Lluis Anglada al seu blog exposa les seves opinions al respecte… jo ho faig aquí. El món de fa 40 anys no és el mateix que el d’ara; i el món bibliotecari, segur que tampoc. Jo no hi era, però sé que ha canviat radicalment. Una biblioteca d’aquestes magnituds, sense ser nacional i amb unes funcions poc clares i que ja exerceixen altres centres… és poc més que innecessària. Durant aquests anys, el sistema bibliotecari barceloní, a tots els nivells, ha funcionat de forma meravellosa; i Barcelona no disposava de biblioteca central. Cal, ara? Probablement no. I no caldria potser ni que s’ubiqués a la Biblioteca de Catalunya, com proposa Anglada al seu article.
Ni a la Biblioteca de Catalunya, ni a enlloc. Senzillament, que s’ubiqués en xarxa. La BPE de Barcelona hauria de ser el node central d’una xarxa de biblioteques, el node jeràrquic i sota del qual penjarien les altres biblioteques, és així? De veritat que encara creiem que una xarxa jeràrquica, o en estrella amb un punt central, és la millor forma de funcionar? Són xarxes potser més segures, però segur que no són ni més eficients ni més eficaces. Crec que l’organització actual social, ciutadana, cultural, econòmica, etc… és en xarxa, si, però en xarxa en forma de malla, amb tots els punts interconnectats entre si de manera asimètrica. Tots amb tots… Per què volem mantenir una estructura jeràrquica en l’àmbit de les biblioteques, quan ja res és així?Proposo escampar les funcions, el fons, els usos, les instal·lacions, etc., de la BPE inexistent de Barcelona per totes les altres biblioteques públiques de la ciutat, de forma que tota la xarxa assumeixi aquest rol. L’actual xarxa de biblioteques barcelonines ja funciona. Millorem-lo d’una manera innovadora, mirant cap al futur, i no cap a uns foscos 40 anys enrere.