Interessant i instructiu l’article que signen l’Ernest Abadal i en Lluís Anglada, a l’Ítem n. 52, sobre l’evolució tecnològica a les biblioteques els darrers 30 anys. L’article parla principalment d’eines tecnològiques: els SIGB, les bases de dades, l’accés a les bases de dades científiques, etc… Però hi ha un moment en què podem llegir el següent fragment:
Fins i tot cal comptar amb una presència difusa de la biblioteca, entenent per això que els sistemes estaran més pensats per aparèixer allà on se’ls necessiti que per ser visitats allà on resideixin.
El paràgraf fa referència als SIGB, i a la tendència cap a la desintegració dels sistemes, i cap a les possibilitats comunicatives entre eines de diferents plataformes. Però si es fa una passa més, aquesta frase es pot aplicar evidentment a l’arquitectura, al disseny i a la planificació d’edificis bibliotecaris. I és sens dubte una precisa definició de l’escenari cap al qual caminem i del qual ja podem veure alguns exemples. S’imposa i es camina cap a una biblioteca que no sembli una biblioteca; la biblioteca es confón, es difumina, s’integra i es camufla emmig d’altres usos i d’altres formes. La intermediació de l’edifici desapareix. I no és un rebuig cap a les funcions i el valor en si de la biblioteca, sino una sàvia i necessària adaptació cap a escenaris de futur que són ja presents avui en dia. Però allò realment complicat és el següent punt: ésser capaços de pensar i construïr biblioteques que, tot i que estiguin amagades i difuses, siguin capaces d’aparèixer, amb totes les seves potencionalitats, con els usuaris ho requereixin. L’edifici integrat, l’edifici-biblioteca, es veu cada vegada més superat per nous conceptes i nous dissenys, més flexibles, i que integren la biblioteca en un conjunt més global i multiusos. La biblioteca desapareix en bona mesura de la primera escena, de la primera línia de foc… el repte és fer-la aparèixer en el moment precís, just quan faci falta. Es passa de la biblioteca just in case a la biblioteca just in time. I evidentment, per aconseguir-ho caldrà una justa barreja de biblioteca física amb biblioteca digital. Caldrà, doncs, que bibliotecaris i arquitectes pensem edificis per aparèixer allà on calgui, quan calgui.
FONTS:
- Ernest Abadal, Lluís Anglada. “Tecnologia i biblioteques: una mirada al passat per veure els reptes del futur”. En: Ítem, n. 52 (2010), p. 23-36