Blog

Dietari (18/12/2020) : pioners

Ja fa anys que rondo per la xarxa. Pel cap baix, quan feia la Diplomatura a tombants de segle i de mil·leni. A casa de ma mare encara recordo els mòdems amb aquells sorollets per a connectar-se, i que deixaves a tothom sense línia de telèfon. He anat tenint diferents correus; he anat muntant diferents webs, diferents blogs, amb més o menys èxit (sovint amb més aviat gens, d’èxit, ho reconec)… però sempre he estat un inquiet digital, un cul d’en Jaumet a la xarxa que mai ha parat quiet, i que sempre ha experimentat tot el que ha pogut en un entorn d’absoluta llibertat de moviments i de creixements i de coneixements. Un espai, el virtual, on esdevenir independent. A les xarxes socials també vaig ser-hi ben aviat. Especialment a Twitter, on de seguida vaig trobar un espai de diàleg i de conversa. I on de seguida també es va crear una petita comunitat de pioners a casa nostra, del que en anglès es diu els early adopters, tant pel que fa a l’àmbit estrictament professional de les biblioteques, com a l’àmbit geogràfic de les Terres de l’Ebre. Per aquells any ja deuria fer un parell d’anys que havia aterrat a unes Terres que m’han acabat donant dues filles i una dona. A Twitter, que segons la Viquipèdia, va néixer un 15 de juliol de 2006, vaig fer la meua primera piulada un 20 de setembre de 2007, a les 19.45h, amb el meu antic usuari @bauen. Fa 13 anys. Ha plogut molt i hem viscut molt més. Gràcies a Archive.org puc recuperar una captura de pantalla.

Eren aquells temps d’efervescència, d’explosió, d’investigació i d’experimentació. Teníem, o com a mínim jo tenia aquesta sensació, que erem uns pioners a l’Ebre. Una avantguarda que va obrir camí. Hi havia ben poca cosa feta, i restava molt a fer i molt per a crèixer. I ho vam aconseguir: recordo amb enyorança i amb orgull aquells anys, on per exemple amb la Carme, en Jaume i en Gustau vam muntar dues edicions de l’EbreBloc, i on vam poder portar persones que amb el temps s’han convertit amb referents significatius a internet. Si, aquells anys van venir a Tortosa. I recordo també el grup dels Atictes, a Amposta, amb les seues jornades àTIC, on també vam aconseguir portar grans noms d’internet. Si, aquells anys van venir a Amposta, també. Persones, que al cap d’uns anys van deixar constància d’aquella explosió de blogs i de xarxes i d’internet que hi va haver a l’Ebre, i que va fructificar amb el que llavors se li va dir l’Ebresfera.

Amb el temps, però, la sensació de ser un pioner en quelcom de nou i que ningú més ha explorat, s’acaba. I és natural que així sigui. Però sempre hi ha un cuquet a la panxa que t’empeny a continuar explorant noves eines i nous horitzons. I mai sense cap afany de competició. No, no vaig per aquí. Senzillament, per sentir el plaer íntim, la satisfacció profunda, de trobar eines i móns que són una novetat absoluta. Només espero que aquesta curiositat eterna que sento per investigar i explorar no se m’acabi mai, ni que tampoc se’m perverteixi mai, i que mantingui en la mesura del possible una curiositat infantil, sense prejudicis ni apriorismes, per allò nou que em pugui anar trobant en la vida. Sempre intentaré ser un pioner…

Avatar photo

Bibliotecari-documentalista. Pare de dues xiquetes meravelloses i que m'estimo amb bogeria. Fent feina de bibliotecari a la #BiblioEpiscopal. Vivint entre #Tortosa i #Barcelona. Els trens de la #R16 són el meu tercer espai. Curriculum | Llibres publicats | Tots els noms del tren

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *