El passat 15 de setembre, amb l’inici del nou curs i després d’un any d’obres, va obrir les seves portes la nova Biblioteca José Escudé Albesa, a la localitat de Santa Bàrbara, a la comarca del Montsià. La biblioteca continua ubicada en el mateix edifici, el Centre Cultural, on també hi ha el telecentre, un Punt de la UOC, el teatre… Tot un seguit d’equipaments socioculturals de gran ús per a la gent del poble. Tot el Centre Cultural ha patit una transformació de dalt a baix, i la biblioteca n’ha estat la cara més visible.
Ampliació i reforma de la Biblioteca José Escudé Albesa de Santa Bàrbara
Abans de la reforma i ampliació, la biblioteca ocupava només una part de la primera planta, i en una mateixa sala hi trobàvem l’espai infantil i d’adults. Ara, amb el nou equipament, la biblioteca ha ampliat de forma generosa el seu espai, i trobem la zona infantil just a l’entrada del Centre Cultural, a peu de carrer. Un espai acollidor, on els més petits s’hi trobaran molt a gust, i on, a més, hi ha l’espai d’ordinadors i accés a Internet. En aquesta planta hi ha també dues sales més, aïllades: d’una banda, un espai de formació i aprenentatge, i de l’altra, una zona de coworking.
La primera planta, alliberada de l’espai infantil, ha patit una ampliació més que important, al mateix temps que s’han eliminat elements constructius que dificultaven la seva continuïtat visual. Ara se’ns presenta un espai més diàfan, més obert i més modern. Ens dóna la benvinguda un gran vinil amb imatges de llibres, situat a les escales d’accés a la primera planta. En aquesta zona hi destaca un gran taulell de préstec i informació, circular, que domina l’espai i que està situat just al centre. S’ha aconseguit jugar amb l’entrada de llum a la biblioteca: a la zona més fosca s’hi han ubicat els prestatges amb tot el fons de la biblioteca; mentre que a les zones amb més llum, situades als laterals i al costat de grans finestrals, hi trobem els punts de lectura i d’estudi, així com la zona de l’hemeroteca. Aquesta última, equipada amb mobiliari de lectura més informal, com ara butaques. També s’hi ha diferenciat en una sala aïllada amb vidres la col·lecció local (dedicada precisament a José Escudé i Albesa, l’impulsor històric de la biblioteca pública al municipi), i un petit despatx de treball intern.