Blog

La Generalitat construirà un gran búnquer per a llibres sota el Port dela Bonaigua

Un cop ja s’han aclarit tots els nous consellers del nou Govern de la Generalitat, ja comencen a sortir a la llum nous projectes de país, procedents de les diferents conselleres i departaments de la Generalitat. I des del Servei de Biblioteques, com no podia ser d’altra manera, també comencen a desenvolupar noves iniciatives de cara a la nova legislatura que tot just comença.

En una entrevista exclusiva concedida en exclusiva a aquest blog, la senyora Carme Fenoll, cap del Servei de Biblioteques, ens ha desvetllat alguns del projectes en l’àmbit de l’arquitectura que pensa desenvolupar durant els 4 propers anys.

Entre aquests projectes, en destaca per sobre de tot un de ben excepcional, tant per la seva magnitud com per la seva ubicació i finalitat. Segons Fenoll: “La Generalitat té previst construir un gran búnquer de llibres a sota del Port de la Bonaigua“. Aquest búnquer té com a finalitat recollir en un gran espai subterrani tots els fons de totes i cada una de les biblioteques de Catalunya, ja siguin públiques, privades o universitàries. Es tracta de centralitzar en un gran dipòsit tot el fons bibliogràfic català, a més de mantenir-lo en unes condicions òptimes de conservació gràcies a la seva ubicació en plena muntanya. “En efecte, aquest enorme dipòsit es començarà a construir en breu a sota del Port de la Bonaigua, en una ubicació excepcional i estarà equipat amb les últimes tecnologies de conservació i emmagatzematge de fons bibliogràfics. A més, aquest nou búnquer servirà d’incentiu per al sector turístic d’hivern, en especial per a les estacions d’esquí, que s’han vist afectades pel canvi climàtic, fet que ha comportat una baixada d’usuaris molt greu“, comenta Fenoll.

Segons sembla, l’objectiu principal del projecte no seria tant afavorir la conservació dels bibliogràfics catalans, i si la d’incentivar el turisme de neu, i en especial la del turisme d’alt nivell adquisitiu que visita cada hivern el Pirineu català en general, i les estacions de la Vall d’Aran en particular. “El sector econòmic de la neu és vital per a Catalunya, i com a tal, hi hem de posar tots els nostres recursos econòmics i materials“, diu Fenoll. I a la pregunta de què es farà amb tantíssims equipaments buits arreu de Catalunya, Fenoll ho té clar: “L’envelliment de la població catalana és un fet demostrat i ben real, i al qual hi hem de donar respostes contundents. És un canvi social de grans magnituds. D’aquesta manera, les milers de biblioteques del país es reformaran en residències d’avis, per tal de donar sortida a una demanda social cada vegada més gran i amb més requeriments de recursos material, humans i econòmics“.

Sens dubte aquest nou projecte esdevindrà un gran canvi en la política bibliotecària de Catalunya, un nou canvi de rumb i de visió, les conseqüències del qual caldrà anar veient al llarg dels anys. Però Fenoll està ben convençuda de les bondants d’aquesta nova planificació: “Ens farà més forts, sens dubte. En l’àmbit bibliotecari, els països del nostre entorn estan desenvolupant propostes similars, i són països amb sistemes bibliotecaris excepcionals, i amb molts més anys de vida que el nostre. I el nostre futur com a país passa per aquest reconversió. És imprescindible portar-la a terme el més aviat possible“, ha sentenciat conveçuda.

Avatar photo

Bibliotecari-documentalista. Pare de dues xiquetes meravelloses i que m'estimo amb bogeria. Fent feina de bibliotecari a la #BiblioEpiscopal. Vivint entre #Tortosa i #Barcelona. Els trens de la #R16 són el meu tercer espai. Curriculum | Llibres publicats | Tots els noms del tren

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *