Blog

Seré al Bookcamp Kosmopolis 2011

Últimament tot em passa de forma molt ràpida, especialment en temes laborals i professionals… i ara no seria una excepció. Fa només dos dies em va arribar un correu des de la organització del BookCamp Kosmopolis 2011 per si volia preparar una sessió al voltant de la temàtica del blog. Després d’uns dubtes inicials, al final m’he decidit.

Així que el proper dissabte 26 de març d’enguany seré al CCCB, coordinant la sessió Cap a un futur sense llibres a les biblioteques, i intentant generar més preguntes al voltant d’un tema en què encara estem a les beceroles i sobre el qual ningú sap del cert què passarà.

Cap a un futur sense llibres a les biblioteques

Les biblioteques estan vivint en l’actualitat un fortíssim i accelerat moviment de canvi i de transformació, que les està transformat de cap a peus; i en tot aquest procés de canvi, s’estan modificant, també, moltes de les seves funcions i usos… La imatge social, cultural i ciutadana de la biblioteca, per tant, també està patint transformacions profundes. I sens dubte, aquest canvi també està afectant als llibres i als documents impresos, fins fa pocs anys el principal contingut de les biblioteques i la seva raó principal durant segles. Allò que creiem inamovible, ara s’esquerda, i els llibres, poc a poc, comencen a tenir un paper secundari en les nostres biblioteques. Avancem cap a una biblioteca sense llibres? Els espais dels edificis de les biblioteques s’estan buidant de prestatges i de documents impresos, en favor d’augmentar el parc d’ordinadors i l’accés a llibres i documentació digital. Però, a on van tots aquests documents? Quins usos es donen a aquests nous espais? I com es gestiona l’accés físic als documents i als llibres impresos? A la Universitat de Texas a San Antonio (Estats Units), es va obrir el passat mes de setembre de 2010 una biblioteca sense cap llibre ni document imprès… A casa nostra, tenim el GEPA, un magatzem centralitzat per a llibres i documents de baix ús i préstec en les biblioteques universitàries… Són només dos símptomes de què alguna cosa està canviant?

Aquesta sessió pretén ser un espai de debat i de reflexió sobre la progressiva desaparició, i que sembla inevitable, de bona part dels llibres i dels documents impresos a les nostres biblioteques. Però més que donar respostes i camins, obrirem només noves preguntes, ja que si una cosa sabem del cert, és que ningú sap cap a on anirem.

Coordinador: Daniel Gil Solés, bibliotecari-documentalista, professional independent i especialista en espais i arquitectura de les biblioteques.

Referències:

Si us hi podeu apropar, m’agradarà molt poder parlar amb vosaltres, i si no pot ser, podem generar entre tots soroll a la xarxa, fent-ne difusió, i aportant comentaris i idees a la pàgina de la sessió.

Us hi espero!

Avatar photo

Bibliotecari-documentalista. Pare de dues xiquetes meravelloses i que m'estimo amb bogeria. Fent feina de bibliotecari a la #BiblioEpiscopal. Vivint entre #Tortosa i #Barcelona. Els trens de la #R16 són el meu tercer espai. Curriculum | Llibres publicats | Tots els noms del tren

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *