Avui he fet cap a l’Esmorzar del COBDC a Tarragona, a la seu del Departament de Cultura de la Generalitat. Erem una desena de persones. I ja que pujava a la capital (de demarcació), he trucat a en Jaume, que m’ha acompanyat durant la primera part de la xerrada… i amb qui camí de la xerrada, hem començat a parlar d’un nou projecte editorial en comú (fins aquí puc parlar), i que hem d’acabar de fonamentar. A més, he tingut l’ocasió de desvirtualitzar a la Núria Castells, i de retrobar-me amb la Maite Comalat, antiga professora de la Facultat de BiD; m’ha fet il·lusió. No he tingut gaire temps de parlar amb elles, només a l’hora del café, però segur que amb ambdues tindré més ocasió de parlar amb temps i calma… Al matí, he arribat tard, i a migdia, me n’havia d’anar de nou cap a Tortosa, a treballar. Llàstima.
Com en cada Esmorzar, l’acte s’ha dividit en dues parts: a la primera, la Maite ha parlar de les línies actuals de treball del Col·legi, així com de les perspectives de futur, fent especial refència a les 12es Jornades Catalanes d’Informació i Documentació que tindran lloc el proper any. Posteriorment, en Javier Celaya, director de Dosdoce.com, ens ha fet una xerrada sobre la situació actual i el futur possible del llibre electrònic. Al meu twitter podeu veure alguns comentaris que he anat caçant al vol. Només vull afegir tres reflexions finals:
-
- Com en tota introducció d’una tecnologia nova, hi ha etapes del procés. En aquesta encara estem a les beceroles, i d’aquí les incerteses i les inseguretats que detecto en tot el col·lectiu. És normal, però a mida que avacem, tot el camí es veurà més clar, senzill i fàcil. Sens dubte. Segur que amb els SGIB passà el mateix.
- Amb els llibres-e, s’apunta directament a un dels fonaments de la professió, el llibre, sobre el qual ha girat tota la Biblioteconomia com a ciència des de fa segles. Això canviarà en els propers anys… o de fet ja està canviant. Aquest canvi afectarà la nostra línia de flotació, i modificarà formes de treballar molt arrelades. D’aquí que no hi hagi mitjes tintes. Però els llibres-e estan aquí per a quedar-se, i els haurem d’incorporar si o si en la nostra tasca professional diària. Ens hi va la vida…
- La irrupció dels llibres-e canviarà també l’espai físic de les biblioteques. De cop ens trobarem amb tot de sales buides de llibres… i que caldrà omplir. Això és un tema per a molts articles més, però Celaya ens ha donat alguns exemples de biblioteques que s’han especialitzat, per exemple, en música, i han adaptat les antigues sales de lectura en sales d’assaigs per a grups.
Alguna més? Els qui heu assistit, teniu alguna reflexió més a fer? La compartim i conversem?